Lidové noviny, 26.4.2011

Fotosoutěže LN se účastní vítěz World Press Photo

Včera skončil první ročník fotografické soutěže Photo Annual Awards, jejímž ředitelem je fotoeditor Lidových novin Radek Burda. Do nové soutěže se přihlásila řada významných autorů z Česka i ze zahraničí, včetně držitele letošní ceny World Press Photo.

Mezi 128 autory z osmnácti zemí jsou například dvě české fotografky: Jarmila Kovaříková, držitelka několika ocenění Czech Press Photo, a Daniela Ambrožová z ČTK. Největším překvapením byla zřejmě přihláška indického fotografa Amita Madheshiyi. Bollywood v létě

Autor, který je známý především díky fotožurnalistické tvorbě, do soutěže zaslal stejný soubor, za který letos vyhrál první cenu v kategorii Umění a zábava ve World Press Photo. Jeho série barevných snímků zachycuje rozmanité publikum v indickém letním kině.

"Soutěž vznikla tak trochu náhodou. Chtěl jsem, aby tady v Čechách byla alespoň jedna akce, která bude zajímavá nejen pro tuzemské fotografy, ale také pro zahraniční profesionály. Byl jsem hodně překvapený zájmem o první ročník. Rozhodně jsem nečekal, že se přihlásí tolik známých osobností světové fotografie. Asi nejvíc mě potěšilo, že snímky zaslal letošní vítěz World Press Photo," komentoval vznik soutěže Burda. Emotions, Motions nebo Oceans?

Hlavním cílem nové soutěže je podpořit současnou fotografickou tvorbu. Autoři mohli posílat své snímky do tří různých kategorií, napříč žánry. Od umělecké kategorie Emotions přes žurnalistickou Motions až po snímky inspirované přírodou - Oceans.

Vítěze vybere odborná porota, ve které zasedá například bývalý kurátor Národní galerie a výtvarný redaktor LN Tomáš Pospiszyl nebo galerista Jiří Jaskmanický. Výherci budou oznámeni v květnu 2011. Vítěz Grand Prize Award získá měsíční pronájem apartmánu v Praze. Nejlepší snímky budou představeny v teplické Wall Gallery a následně v Praze.

Více na www.photoannualawards.com .

Zdroj: lidovky.cz
Datum vydání: 26.4.2011
Rubrika / pořad: Kultura
Autor: Lidové noviny, Judita Matyášová


Remember Date!  ___   May 30, 2015  

Opening Ceremony&Wall Gallery
Teplice Spa 

 Vítězové minulých ročníků:  Obrazová galerie z vyhlašování:
ročník 2011  ročník 2011
ročník 2012 ročník 2012
ročník 2013 ročník 2013
ročník 2014 ročník 2014
ročník 2015  ročník 2015

mediální partneři

   

 
hlavní partner & sponzoři