Lidové noviny, 16.5.2011

Vítězný snímek připomíná malbu

PRAHA Hlavní cenu prvního ročníku fotografické soutěže Photo Annual Awards získal Rakušan Lukas Hüller. Jeho snímek Dětská hra je variací malby nizozemského malíře Pietera Bruegela. Za stejnou fotografii získal i hlavní ocenění v tématické kategorii Emotions. Speciální cenu soutěže získal indický fotograf Amit Madhešija, vítěz letošního ročníku World Press Photo.

Mezinárodní soutěže, jejímž partnerem jsou Lidové noviny, se zúčastnilo celkem 130 autorů z 18 zemí, oznámil to v pátek ředitel soutěže a fotoeditor Lidových novin, Radek Burda. Hlavním cílem soutěže je podpořit současnou fotografickou tvorbu. Autoři zasílali své snímky do tří kategorií. Od umělecké kategorie Emotions přes žurnalistickou Motions až po snímky inspirované přírodou Oceans.

Vítězné snímky vybrala odborná porota. Její rozhodnutí okomentoval porotce, výtvarný redaktor LN, Tomáš Pospiszyl: „Snímek Lukase Hüllera porotu zaujal, protože není otrockým reinscenováním malířské předlohy, ale její volnou interpretací, ve které fotograf volně naaranžoval 300 afrických dětí. Fotografie odkazuje k univerzálnímu charakteru lidského rodu bez ohledu na čas a místo.“ Nejlepší snímky soutěže budou vystaveny ve Wall Gallery v Teplicích, o výstavě v Praze se jedná.

Foto popis| Fotografie, nebo malba? Snímek Lukase Hüllera působí jako malba od Pietera Bruegela. Zvítězil s ním v soutěži Photo Annual Awards.

Zdroj: Lidové noviny
Datum vydání: 16.5.2011
Rubrika / pořad: Lidé
Strana / zpráva 24
Autor: čtk, ju

Remember Date!  ___   May 30, 2015  

Opening Ceremony&Wall Gallery
Teplice Spa 

 Vítězové minulých ročníků:  Obrazová galerie z vyhlašování:
ročník 2011  ročník 2011
ročník 2012 ročník 2012
ročník 2013 ročník 2013
ročník 2014 ročník 2014
ročník 2015  ročník 2015

mediální partneři

   

 
hlavní partner & sponzoři