MF Dnes, 26.5.2011

V Teplicích začne o víkendu lázeňská, nově s fotografickou soutěží

V sobotu vypukne v Teplicích největší severočeská městská slavnost - již 857. zahájení lázeňské sezony. Také letos návštěvníky pobaví desítky hudebníků na pěti pódiích, pro děti je připravená spousta atrakcí, soutěží, her a divadel. Širší střed města zaplní kejklíři a řemeslníci.

"Lázeňská se spontánně rozrůstá," říká ředitel domu kultury Přemysl Šoba. "Letos je zase větší než dřív," dodává.

Kromě obvyklého centra města se slavnost dostává doprovodnými akcemi i na okraje. Na Letné je připravená spousta akcí, diskotéka Unico u fotbalového stadionu bude mít pro svou produkci i venkovní stage.

Novinkou, která slavnost výrazně oživí, bude největší středoevropská fotografická soutěž Photo Annual Awards, které se zúčastnilo na 130 fotografů z 18 zemí světa.

Na dvoumetrových panelech přichycených na drátěné kolonádě za Krušnohorským divadlem si návštěvníci mohou prohlédnout zhruba 200 nejúspěšnějších snímků. Mezi autory budou i dva držitelé cen World Press Photo a dalších dvaceti prestižních ocenění.

Vernisáž proběhne v sobotu v půl dvanácté po tradičním svěcení pramenů, jímž slavnosti oficiálně začínají. Pro děti jsou připravené soutěže

Proč zrovna v Teplicích? "V Praze se nechytáme, protože nepracujeme s konexemi. Ale od teplického primátora Jaroslava Kubery jsme dostali nabídku a tady k nám byli neskutečně vstřícní," říká ředitel soutěže, fotoeditor Lidových novin Radek Burda.

Letos jde o první ročník a rád by z něho udělal tradici. Panely zůstanou na místě ještě zhruba měsíc. Do Teplic se tak po AniFestu, původně pořádaném v Třeboni, dostává v době kolem lázeňských oslav další zajímavá akce.

Na Zámeckém náměstí, v kolonádě domu kultury a v přilehlých ulicích vyloží na pulty desítek stánků své zboží prodejci i řemeslníci. V Krupské ulici budou korzující bavit tanečnice a žongléři.

Na náměstí Svobody se zájemci mohou zúčastnit streetballového maratonu nebo si za hotelem Prince de Ligne zacvičit zumbu. V Beuronské kapli bude koncert studentských kapel Gymnázia Teplice.

Za Zahradním domem, v Šanovském parku, na malém zámeckém nádvoří i v Zámecké zahradě jsou připraveny soutěže pro děti a řada divadelních představení. Na náměstí Svobody a kolem domu kultury se děti mohou svézt na kolotočích, autíčky a vláčky nebo si zaskákat v nafukovacím hradě. Zaparkovat bude problém, lepší je přijet vlakem nebo autobusem

Kdo přijede vozem, bude mít potíže s parkováním. Dříve se totiž mohla nechat auta na okraji města na prázdném parkovišti u nevyužívaného obchodního domu OBI. Ten se však již otevřel a plochu plní vozy kupujících.

Další místa na rozsáhlém parkoviště u fotbalového stadionu obsadí auta fanoušků, kteří budou v sobotu odpoledne sledovat poslední letošní ligový zápas a zároveň loučení ikony teplického týmu Pavla Verbíře s kariérou.

Parkovacích mít proto nebude moc. Dům kultury navíc v pátek v pět hodin odpoledne jako obvykle uzavře náměstí Svobody, Dlouhou a Rooseveltovou ulici.

"Doporučujeme, aby lidé z okolních měst - Ústí, Mostu - přijeli raději autobusem nebo vlakem. Má to dva důvody, nemusí zoufale hledat místo k parkování a může si dát k pití také něco jiného než limonádu," uzavírá Šoba.

Na pořádek v ulicích budou dohlížet desítky policistů. "Jak v uniformách, tak kriminálka v civilu. Dorazí i hlídka ze saského Dippoldiswalde, protože do Teplic přijede i mnoho německých návštěvníků," říká mluvčí teplické policie Ilona Novotná.

Zdroj: usti.iDNES.cz
Datum vydání: 26.5.2011
Rubrika / pořad: Ústí / Ústí - zprávy
Autor: MF DNES, Artur Janoušek


Remember Date!  ___   May 30, 2015  

Opening Ceremony&Wall Gallery
Teplice Spa 

 Vítězové minulých ročníků:  Obrazová galerie z vyhlašování:
ročník 2011  ročník 2011
ročník 2012 ročník 2012
ročník 2013 ročník 2013
ročník 2014 ročník 2014
ročník 2015  ročník 2015

mediální partneři

   

 
hlavní partner & sponzoři